SLIMBITE UX/UI

Case Study за създаване на мобилно приложение за здравословен начин на живот.

КАТО НАЧАЛО...

SlimBite е забавно и цветно приложение, което Ви помага да следите какво хапвате всеки ден, като същевременно Ви дава възможност да правите здравословен избор. Приложението е интуитивно и лесно за ползване. Без значение дали сами приготвяте храната си или хапвате навън с приятели – Slimbite улеснява пресмятането на калориите и спомага за следенето макронутриентите. Направете избор, направете втори и с всяка стъпка става по-лесно.

UX/UI дизайн за мобилното приложение на SlimBIte

ПРОУЧВАНЕТО

Провеждането на интервюта с различни хора предостави възможност за по-задълбочен поглед върху това какво е тяхното отношение и опит със здравословното хранене. Всеки бе попитан дали е срещнал някакви трудности съблюдавайки здравословен режим на хранене и в отговорите отлично се откроиха проблемите, които следва да бъдат допълнително анализирани. Въпреки че 80% от анкетираните не са ползвали приложение за здравословно хранене преди, всички са дали различни насоки за това кое според тях би било най-полезно.

Ограничеността, която предполага здравословния начин на живот и липсата на разнообразие са сред основните недостатъци посочени от анкетираните. На 85% от субектите не им допада идеята да споделят собственият си опит със здравословното хранене чрез социалните медии – един счита, че би било самохвалство, а друг – отегчително за останалите в мрежата. Само един субект е на мнение, че споделянето на подобен опит би могло да вдъхнови и мотивира и други да опитат. На въпроса кой е любимият им аспект от воденето на здравословен начин на живот, всички субекти посочват „чувствам се добре в кожата си“, някои споделят, че им дава стимул, а други, че им помага да постигнат баланс.

UX/UI дизайн за мобилното приложение на SlimBIte

ПЕРСОНИ

За да вникна максимално в таргет аудиторията на разработваното приложение, дойде моментът за създаване на потребителски персони. Тяхната цел е да ме насочват през целия процес и да ме фокусират върху правилните проблеми. В същината си те представляват събирателен образ на хората, които биха ползвали SlimBite със подчертан акцент върху техните нужди, мотивации, поведение и демографски особености. Персоните са нещото, което придава на дизайна неговия персонален, човешки облик.

UX/UI дизайн за мобилното приложение на SlimBIte

ПОТРЕБИТЕЛСКИ ПЪТ ИНФОРМАЦИОННА АРХИТЕКТУРА (USERFLOWS & SITEMAP)

Следващата стъпка беше да създам няколко различни потребителски сценария и user flows, опитвайки се да предвидя как потенциалния потребител би се придвижвал в приложението. Целта ми беше да проектирам едно оптимално изживяване независимо от зададената задача. Започнах с няколко основни фунции, следвайки посоката от предварително създадените персони – например логване на ястие, създаване на рецепта и т.н. Този процес ми даде възможност да предвидя елементи от дизайна предварително, избягвайки множество итерации впоследствие. Голяма част от изникналите идеи бяха отхвърлени, а други полирани и доразвити.

sitemap - UX/UI дизайн за мобилното приложение на SlimBIte

СКИЦИ И СТОРИБОРДОВЕ

Първите стъпки към визуалната част на проекта започнаха с няколко скици на ръка. Целта ми беше да запазя потребителския път максимално семпъл и интуитивен – тези първоначални скицирани екрани на практика образуват скелета на потребителския интерфейс.

THE STYLE GUIDE

Когато започвах визуалната част, основния контекст, в който си го представях, беше средата на AndroidOS. Исках да се възползвам максимално от Material Design принципте на Google. По-късно в процеса добавих придаващите характерен облик промени. Спрях се на Roboto Slab като основен шрифт, разчитайки на добрата хармония между него и безсерифния му еквивалент – Roboto, който използвах за помощен шрифт. Много ми допадна идеята за „плаващия“ бутон за действие за основните задачи в приложението. Естествено – използването на сенки за създаване на йерархия беше задължително – „layered cards“ е отличителен белег на Material Design.

THE USABILITY TESTING
(ТЕСТ ЗА ПОЛЗВАЕМОСТ )

След създаването на базисен прототип, пресъздаващ предвидената фунционалност на приложението, дойде ред на серия от дистанционни тестове за ползваемост по-известни като Usability Tests. Помолих потребителите да извършат поредица от задачи, за да се потвърдят или отхвърлят предварително поставените хипотези. Получените резултати показаха леки пропуски в логиката на навигацията, както и в самия потребителски маршрут (user flow). Това беше особено важна стъпка понеже подобни итерации задължително трябва да се направят преди разработването на същинския дизайн.

UX/UI дизайн за мобилното приложение на SlimBIte

ВИДЕО ПРЕЗЕНТАЦИЯ