Мобилно приложение SlimBite

Здравословен избор в собствения Ви джоб

Slimbite Promo Mobile App Presentation

Като начало...

SlimBite е забавно и цветно приложение, което Ви помага да следите какво хапвате всеки ден, като същевременно Ви дава възможност да правите здравословен избор. Приложението е интуитивно и лесно за ползване. Без значение дали сами приготвяте храната си или хапвате навън с приятели - Slimbite улеснява пресмятането на калориите и спомага за следенето макронутриентите. Направете избор, направете втори и с всяка стъпка става по-лесно.

Slimbite Promo Mobile App Presentation

Проучването

Провеждането на интервюта с различни хора предостави възможност за по-задълбочен поглед върху това какво е тяхното отношение и опит със здравословното хранене. Всеки бе попитан дали е срещнал някакви трудности съблюдавайки здравословен режим на хранене и в отговорите отлично се откроиха проблемите, които следва да бъдат допълнително анализирани. Въпреки че 80% от анкетираните не са ползвали приложение за здравословно хранене преди, всички са дали различни насоки за това кое според тях би било най-полезно.

Ограничеността, която предполага здравословния начин на живот и липсата на разнообразие са сред основните недостатъци посочени от анкетираните. На 85% от субектите не им допада идеята да споделят собственият си опит със здравословното хранене чрез социалните медии – един счита, че би било самохвалство, а друг - отегчително за останалите в мрежата. Само един субект е на мнение, че споделянето на подобен опит би могло да вдъхнови и мотивира и други да опитат. На въпроса кой е любимият им аспект от воденето на здравословен начин на живот, всички субекти посочват „чувствам се добре в кожата си“, някои споделят, че им дава стимул, а други, че им помага да постигнат баланс.

Slimbite Promo Mobile App Presentation

Персони

За да вникна максимално в таргет аудиторията на разработваното приложение, дойде моментът за създаване на потребителски персони. Тяхната цел е да ме насочват през целия процес и да ме фокусират върху правилните проблеми. В същината си те представляват събирателен образ на хората, които биха ползвали SlimBite със подчертан акцент върху техните нужди, мотивации, поведение и демографски особености. Персоните са нещото, което придава на дизайна неговия персонален, човешки облик.

Slimbite Promo Mobile App Presentation Persona

Потребителски път информационна архитектура (UserFlows & Sitemap)

Следващата стъпка беше да създам няколко различни потребителски сценария и user flows, опитвайки се да предвидя как потенциалния потребител би се придвижвал в приложението. Целта ми беше да проектирам едно оптимално изживяване независимо от зададената задача. Започнах с няколко основни фунции, следвайки посоката от предварително създадените персони - например логване на ястие, създаване на рецепта и т.н. Този процес ми даде възможност да предвидя елементи от дизайна предварително, избягвайки множество итерации впоследствие. Голяма част от изникналите идеи бяха отхвърлени, а други полирани и доразвити.

Slimbite Promo Mobile App Presentation Sitemap

Скици и сторибордове

Първите стъпки към визуалната част на проекта започнаха с няколко скици на ръка. Целта ми беше да запазя потребителския път максимално семпъл и интуитивен - тези първоначални скицирани екрани на практика образуват скелета на потребителския интерфейс.

Slimbite Promo Mobile App Presentation Wireframes
Slimbite Promo Mobile App Presentation Wireframes

The Style Guide

Когато започвах визуалната част, основния контекст, в който си го представях, беше средата на AndroidOS. Исках да се възползвам максимално от Material Design принципте на Google. По-късно в процеса добавих придаващите характерен облик промени. Спрях се на Roboto Slab като основен шрифт, разчитайки на добрата хармония между него и безсерифния му еквивалент - Roboto, който използвах за помощен шрифт. Много ми допадна идеята за "плаващия" бутон за действие за основните задачи в приложението. Естествено - използването на сенки за създаване на йерархия беше задължително - "layered cards" е отличителен белег на Material Design.

Slimbite Promo Mobile App Presentation Style Guide
Slimbite Promo Mobile App Presentation Style Guide
Slimbite Promo Mobile App Presentation Style Guide Slimbite Promo Mobile App Presentation Style Guide

The Usability Testing

(тест за ползваемост )

След създаването на базисен прототип, пресъздаващ предвидената фунционалност на приложението, дойде ред на серия от дистанционни тестове за ползваемост по-известни като Usability Tests. Помолих потребителите да извършат поредица от задачи, за да се потвърдят или отхвърлят предварително поставените хипотези. Получените резултати показаха леки пропуски в логиката на навигацията, както и в самия потребителски маршрут (user flow). Това беше особено важна стъпка понеже подобни итерации задължително трябва да се направят преди разработването на същинския дизайн.

Резултатът

За мен беше едно истинско приключение, но освен всичко друго - много полезен опит. Всяка крачка от процеса беше ключова за финалния продукт, а именно - свежо и забавно приложение, което е лесно и интуитвно за ползване.

Slimbite Promo Mobile App Presentation End Result
Slimbite Promo Mobile App Presentation End Result
Slimbite Promo Mobile App Presentation End Result